Форма входу

Ми у ВК

Ми у Фейсбук

Погода в Алупці

Counter


Онлайн всього: 1
Гостів: 1
Пользователей: 0
Головна » 2010 » Лютий » 15 » Алупка - все про це місто
13:08
Алупка - все про це місто
Алупка,на мою думку-це найкращий куточок Південного узбережжя Криму,ну і всього півострова. У ній об'єднано все,що потрібно для чудового відпочинку. Прекрасне чисте море,клімат,усім відомий мальовничий Алупкінський парк,у якому можна побачити усе: багато видів екзотичних дерев,рослин,безліч скульптур та старовинних будівель у європейському та у східному стилях,чудові доріжки,які проходять через скелі,мальовничі види,давні гігантські завали камнів та багато,багато іншого. І звичайно,Палац ім. графа Воронцова,який з одної сторони представляє європейську архітектуру,а з другої-зовсім протилежну - східну. Цей парк та палац не можливо описати,потрібно просто це все побачити. Також особливість Алупки полягає у тому,що можна прогулюватись парком,який простягається від центру міста ,аж до самого краю берега,до пляжів, до речі , яких в Алупці є аж 5. Пляжі є на різний смак:дитячий,для молоді і пляж , де найменше втручалась "рука людини" з приємним дрібненьким гальчастим камінцем. Від Алупки можна відправитись в екскурсійні подорожі по найкращих місцинах Криму,як автобусом,так і пароплавом , з якого відкриваються чудові види на узбережжя,гори і усю навколишню природу. Також за кілька кілометрів від Алупки є можливість піднятися вагончиком-канатною дорогою на гору Ай-Петрі(1256 м над рівнем моря).
 Є ще дуже багато цікавого , про що я  ще не зміг написати,тому вам потрібно приїхати і побачити все це самим.  
                                                             
 


Невелике курортне містечко Алупка розташоване в 17 км від Ялти біля підніжжя Ай-Петрі, чуть східне Симеїзу.

Літо в Алупці печеня, але завдяки морю, жара переноситься легко - бриз майже постійно охолоджує берег. Середня температура повітря в липні - серпні +24,5 ° С, у лютому +3,4 ° С. Купальний сезон починається в першій декаді червня і триває до кінця жовтня.

Поблизу від Алупки на Ай-Петрінской яйле, в урочищі Ба-лин-Кош, знайдені сліди перебування древньої людини епохи неоліту. У першому тисячолітті до н. е.. тут жили таври - їх фортеця-притулок розташовувалася в двох кілометрах від міста на Хрестовий горі.

Письмова згадка про Алупці ми знаходимо в датованого 960 роком посланні Хазарського правителя міністрові іспанського двору, де перераховуються подчинившая каганату міста кримського узбережжя, в тому числі Алубіка. У XIII в. Алупка входить до складу християнського князівства Феодоро. У XIV ст. Алупкою заволоділи генуезців, і на їх морських картах вона значилася як Люпіко.

У 1475 р. генуезькі колонії і фортеці палі під ударами турків. У султанська документах Алупка значилася як захолустная деревушка, такою вона залишалася і після приєднання Криму до Росії, поки в 20-х рр.. XIX ст. її не придбав генерал-губернатор Новоросійського краю граф Михайло Воронцов, що вирішив побудувати тут палац.

З прокладкою залізниці, пов'язаної центральні райони Росії з Сімферополем і Севастополем, притока людей до Криму різко збільшився. У Алупці з'являються приватні дачі, готель, поштово-телеграфне відділення, лавки, пекарня. З 1896 по 1900 р. було видано 161 дозвіл на споруду особняків, головним чином у центральній частині містечка. На початку XX в. будівництво переноситься в західну частину Алупки, де князі Трубецков розпродавали свій маєток, розбивши його на сто окремих ділянок. У містечку були споруджені каналізаційна мережа, водопровід, а в 1914р. почала працювати невелика електростанція.

У 1902 р. професором А. А: Боброву тут був побудований перший санаторій для дітей, хворих кістковим туберкульозом. У 1910 р. почали функціонувати два великі готелі - "Росія" і "Франція", приватний санаторний пансіон, потім санаторій духовного відомства і приміського земства. Алупка була дорогим курортом - старі путівники згадують про її "неймовірною дорожнечі". Сьогодні Алупка - широко відомий кліматичний курорт. Тут працюють найстаріша дитяча здравниця ім. А. А. Боброва, санаторії "Гірське сонце", "Веселка", ім. Ф. Е. Дзержинського, "Сонячний", "Здоров'я", "Алупка", "Крим", Міністерства оборони, "Шахтар", "Передгірний".

У 1938 р. Алупка отримала статус міста і стала другим по значущості (після Ялти) містом-курортом на Південному березі Криму.

Одне з найстаріших підприємств міста - винзавод "Алупка" - було засноване у 50-ті рр.. XIX століття. У 1982 р. при винзаводі відкрився демонстраційний зал на 240 відвідувачів. Серед пропонованих для дегустації вин - прославлений "Мускат білий Червоного каменя", удостоєний на міжнародних конкурсах двох кубків "Гран-прі", "Піно-Гри", відмічений золотими і срібними медалями.

У 1911 р. в Алупці був споруджений новий Будинок культури - велике світле приміщення з зубчастих завершенням стін і карбуванням, що прикрашає головний вхід. Його глядацький зал на 600 місць має! обертальних сцену.

На південній частині Алупкінського парку розташований павільйон "Чайний будиночок", в якому періодично влаштовуються виставки робіт кримських художників.

У різний час в Алупці бували О. С. Пушкін, О. С. Грибоєдов, В. А. Жуковський, Н. Г. Гарин-Михайловський, В. Я. Брюсом, К. М. Станюкович, Леся Українка, В. О . Ключевський, В. Г. Короленко, І. І. Шишкін, В. І. Суриков, К. Ф. Богаєвський, Н. С. Самокиш, В. М. Новиков.

У Алупці встановлений бронзовий бюст її уродженця, льотчика двічі Героя Радянського Союзу Амет-хана Султана, який особисто збив 30 літаків супротивника і 19 літаків в групових повітряних боях.

Невелике місто простягнувся уздовж узбережжя на 4,5 км. Вузькі звивисті вулички вьются порізаний уздовж берега або карабкаются в гори, нагадуючи сходи, удома на них розташовані буквально один над одним. Оселі будувалися уздовж гірських стежок, тому Алупка зберегла багато рис гірського селища. Але, незважаючи на запутанную на перший погляд планування, в Алупці НЕ Сочень складно орієнтуватися, оскільки майже всі основні міські установи, готелі, магазини і підприємства громадського харчування зосереджені в центрі, на п'яти вулицях, які відходять від Головної площі. Основні житлові райони розташувалися над центральною частиною міста двома мікрорайону: Руської слобідка і селищем Шевченково в західній частині Алупки. Головна визначна пам'ятка Алупки - Воронцовський палац і прилеглий до нього парк. У палаці-музеї щорічно буває до 700 тис. екскурсантів, в парку - близько 2 млн.


                                  Щасливої дороги і приємного відпочинку!!!


                      


                                  

Категорія: Новини Криму | Переглядів: 1480 | Додав: Igora | Теги: Інформація про Алупку, Алупка, Історія Алупки | Рейтинг: 4.2/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]